понеділок, 7 листопада 2011 р.

На Львівщині стартувало навчання у Школі громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування

Вчора, 6 листопада, завершився перший етап навчання у Школі громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, яку провело Львівське представництво Громадянської мережа ОПОРА.

Протягом чотирьох днів активісти громадських організацій та ініціативних груп з районних центрів та містечок Львівської області стали учасниками інтерактивних тренінгів. Загалом географія проекту поширилася на такі міста як Дрогобич, Трускавець, Добромиль, Борислав, Пустомити та Стрий. Учасники Школи, наймолодшому з яких 17, а найстаршому – 57, ділися власним досвідом громадської діяльності з тренерами та іншими активістами, збагачували свої теоретичні знання про механізми громадської участі та громадського контролю загалом, а також покращували практичні навички та вміння.

Програма Школи передбачала комплексне навчання з громадського контролю. Так, перший день Школи був присвячений визначенню поняття громадського контролю й watchdog-організацій та обговоренню питань «хто може контролювати», «кого саме можемо контролювати» і «які є правові підстави для громадського контролю». Учасники також разом з тренерками Ольгою Стрелюк та Іриною Швець обговорили етичні принципи, якими повинні послуговуватися громадські контролери. Серед основних принципів активісти виділили об’єктивність, фінансову незалежність, публічність та суспільну користь від контролю.

Другий день на Школі був днем права. Модуль під назвою «право громадян на участь у місцевому самоврядуванні» проводили тренери з Інформаційно-правового центру «Наше право» Оксана Ващук та Ярослав Жукровський. Учасники Школи разом з тренерами проаналізували систему органів публічної адміністрації, окреслили переваги та недоліки застосування механізмів громадської участі на місцевому рівні та обговорили нові можливості, що їх надає закон «Про доступ до публічної інформації». Щоб закріпити здобуті знання на практиці (адже це знадобиться активістам під час проведення локальних кампаній громадського контролю), група вчилася коректно писати запити на інформацію.

Третього дня увага була зосереджена на моніторингу як інструменті громадського контролю. Сергій Аверков з Агентства економічного розвитку (м. Вознесенськ) разом з Олександром Неберикутом з Львівської ОПОРИ допомогли учасникам Школи визначити основні складові моніторингу, його мету, об’єкт та предмет. В кінці дня група ознайомилася з методологією моніторингу, яку можна використовувати для аналізу публічності органів місцевого самоврядування.

Останній модуль в рамках Школи був присвячений плануванню кампаній громадського контролю. Основним завданням групи в цей день було розібратися, які ж кроки потрібно здійснити, щоб ефективно запланувати кампанію, а також, які заходи провести, щоб досягнути змін. Адже вчора закінчилася лише теоретична частина Школи, а попереду ще застосування набутих знань на практиці та безцінний досвід взаємодії з органами та посадовими особами місцевого самоврядування.   

Громадянська мережа ОПОРА дякує всім учасникам Школи громадського контролю за активність та ентузіазм! Також дякуємо тренерам, які поділилися досвідом і доклали зусиль до спільної справи – розбудови мережі організацій громадського контролю в Україні!

Нагадаємо, що це навчання стало можливим завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012 рр.




Детальніша інформація:
Ольга Стрелюк, керівник проекту – 032 254 61 63

Немає коментарів:

Дописати коментар