неділю, 25 грудня 2011 р.

Як О. Радзієвський хвалився перед дрогобицькою громадою

Сьогодні 25 грудня відбувся звіт міського голови м. Дрогобича після першого року роботи на посаді.


Звіт розпочався із сухих цифр про кількість засідань міської ради, виконавчого комітету, прийнятих ними, а також головою міста рішень, щоб продемонструвати наскільки теперішня влада є працьовитішою за попередню. Потім були цифри про виконання та недовиконання бюджету . Основними причинами недовиконання бюджету названо плачевну ситуацію після кризи 2008 р. із дрогобицькими заводами (мені цікаво, а як же ж тоді живуть сусідні міста, де взагалі немає великих заводів). Очевидно, що цим очільник Дрогобича прикриває невміння шукати нові джерела надходження коштів до бюджету міста, а саме через розвиток в першу чергу дрібного та середнього бізнесу, залучення інвесторів, які б створювали нові робочі місця і сплачували податки в скарбницю міста.

Голова міста чимало розповідав про міжнародні зв'язки із містами-побратимами Польщі, Словаччини, США та ін. Часто О. Радзієвський згадував створення єдиного медичного центру у м. Дрогобич, який обслуговував би також крім нашого міста і Трускавець, Борислав, і Стебник, і Дрогобицький район. Цей єдиний медичний центр мав би бути на обласному фінансуванні. Проте конкретики щодо нього почуто не було: чи збережуться всі медичні установи у Дрогобичі, чи якісь із них перенесуться у сусідні міста, а може взагалі будуть закриті. 

Собі в заслугу мер міста поставив продаж за ринковою ціною кількох комунальних об'єктів по 908 у. о./м. кв. При цьому він зазначив, що раніше за попередніх керівників міста, ціна була близько 80 у. о./м. кв. Очевидно, очільник міста щось наплутав, тому що за такі гроші житло не купив би, не те що приміщення під бізнес в центрі. Двокімнатна квартира площею 50-60 м. кв. недалеко від центру коштує зараз близько 40 тис. у. о. (тобто ціна 670-800 у. о./ м. кв.). Тому навіть цифра, 908 у.о./м. кв. не виглядає досягненням.

Олексій Васильович також вважає ремонт доріг своєю заслугою. Й тут можна не до кінця погодитись. Адже всім відомо, що ще попередня влада виборола право на розміщення у Дрогобичі тренувальної бази до Євро-2012 і відповідно й кошти на ремонт доріг та благоустрій міста. 

Не можуть не радувати цифри народжуваності та смертності, які назвав голова міста. За цей рік у Дрогобичі народилось 817 немовлят і померло 737 жителів. Однак, напевно, особисто мер до покращення демографічної ситуації не доклався і за рік особливо б не зміг вплинути на неї. 

Після звіту настала черга запитань. Із залу лунали пропозиції поставити мікрофон для громадян, щоб можна було ставити запитання особисто. Однак, п. Тарасу Метику та й п. Олексію Радзієвському більше до вподоби було карткове подання запитань. 

Відповідаючи на запитання, очільник міста побіцяв у 2012 р. освітити так Дрогобич, що можна буде ввечері на вулиці газету читати. Ну що ж ждемо... А поки ходимо темними провулками, сподіваючись не вступити у калюжу та не спіткнутись...

І обіцянка-бомба мера на завтра 26 грудня: О. Радзієвський побіцяв, відповідаючи на скаргу про те, що ще досі не демонтована станція мобільного зв'язку по вул. Сагайдачного у Дрогобичі, що завтра особисто полізе на дах і її ненависну повалить.

До позитиву діяльності влади зі звіту можна віднести, мабуть, лише скорочення кількості працівників виконкому міськради, адже ж і так ситуація у місті із фінансами складна досить. 

Слід зазначити, що люди на чолі із Т. Метиком, які подавали голові міста запитання, написані на картках, мабуть, жорстко їх фільтрували, щоб часом не потрапило до нього таке, на яке наш очільник не зміг би дати відповіді. Висновки такі я зробив тому, що із п'яти моїх запитань, жодне не було прочитано. Лунали переважно "хвалебні оди" щодо діяльності Олексія Васильовича. Хоча всі Дрогобичани знають, що ситуація у місті бажає бути кращою. А на завершення заходу одна із "вдячних жительок" міста вручила голові великий букет квітів. 


Олег Дукас



1 коментар:

  1. Стосовно записок із запитаннями - дуже симптоматично. Простіше не відповідати зовсім, ніж намагатись знайти відповідь на те, чого не знаєш або не хочеш знати... Що він і зробив.

    ВідповістиВидалити