середу, 9 листопада 2011 р.

Під адміністрацією Президента відстоювали український ефір

В День української писемності та мови від Президента вимагають накласти вето на закон про скорочення українського мовлення в ефірі.

Біля будівлі Адміністрації Президента України відбулася акція проти закону, яким скасовується 50% квота на присутність україномовного аудіо-та відеопродукту в українському ефірі, натомість встановлюється 25% квота на продукцію, вироблену в Україні (не важливо, якою мовою).

Участь в акції також взяли діти й молодь, чиє майбутнє внаслідок прийняття закону опинилося під інформаційною й культурною загрозою. Учасники акції закликали Віктора Януковича накласти вето на прийнятий Верховною Радою України 3 листопада 2011 року Закон № 6342 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення)».

«Зміст цього документу є лобістським в інтересах виключно іноземного шоу-бізнесу та іноземних власників засобів масової інформації», - заявляють учасники акції.

Скасування ж такої державної підтримки суперечить закріпленому в статті 11 Конституції обов’язку держави сприяти розвитку української культури. Закон, попри його назву, зовсім не є дотичним до згаданої Європейської Конвенції, оскільки вона жодним чином не стосується радіоефіру, про який йдеться в Законі. До того ж, квотування на телебаченні національного медіа-продукту європейськими державами не може суперечити положенням Конвенції, яка пропагує надання більшої частини ефіру європейській медіа продукції, адже українські програми є також європейськими.

«Нам не байдуже, в якому інформаційному просторі виростатимуть наші діти, які медіа-продукти формуватимуть їх світогляд, які цінності – українські чи іноземні – прищеплюватимуться їм за допомогою теле- та радіо ефіру», - йдеться у зверненні.

Активісти заявляють, що в разі набуття чинності закону, вони перейдуть до активної оборони прав виробників та споживачів українського медіа-продукту, закликаючи до бойкоту тих засобів масової інформації, які діятимуть всупереч національним інтересам.

Відео:




1 коментар:

  1. Підтримую тих, хто відстоює український ефір, рідну мову, рідну культуру, свої громадянські права.

    ВідповістиВидалити