вівторок, 22 лютого 2011 р.

День рідної мови дрогобицька молодь святкувала з піснями


21 лютого увесь світ відзначав міжнародний день рідної мови.  У Дрогобичі ця дата не пройшла повз увагу місцевих активістів молодіжних об’єднань. Тому за організацію заходів до дня рідної мови взялися представники ГО «Молодіжний прорив», МГО «Інше місто», МГО «Україна жива», Молодий народний рух. Вони поставили перед собою за мету показати що українська мова – це є сучасно, це є модно, а також привернути увагу громадян до проблем української мови у нашій державі.
Заходи відбувалися у кілька етапів. У неділю зранку розпочався квест присвячений рідній мові (Довідка: Квест (від англ. англ. quest - пошук, пошуки пригод) - аматорське спортивно-інтелектуальне змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами або окремими гравцями), ввечері у Центрі душпастирства молоді відбулася дискотека «Слухай українське», а завершенням відзначення дати була акція 21 лютого «Співочий марш».
Учасники квесту
Організатором квесту виступила МГО «Україна жива». У ньому взяли участь 9 команд: школа №1, школа №2, школа №3, школа №10, школа №14, дрогобицька гімназія, команди під назвами "рукавички", "хуба-буба", та представники від МО "Інше місто".У переддень, а точніше о 17:00 усі команди були зібрані біля міської ратуші.Там капітани команд отримали конверти у яких містилося прізвище їхнього інструктора, правила участі в квесті та загадка, після розв’язання якої, команди знатимуть місце, де вже 20-го лютого о 9:00 їх чекатеме їхній інструктор. В загальному у квесті було 12 точок, після проходження яких усі команди вирушали на останню спільну точку. Після чого підраховувались результати. Через дві години усі команди збирались біля ратуші для того, щоб дізнатися хто переміг. Так ось перемогли представники школи №10, другу позицію мала команда із школи №2, на декілька хвилин пізніше прийшла команда МО "Інше місто" і відповідно зайняла третю сходику. Команда переможець мала право заходити на вечірку у центр молоді безоплатно та право проводити наступний квест.
Дискотека «Слухай українське» засвідчила, що наша молодь вміє і любить  веселитися під рідну музику, і що, незважаючи на дії українофобів у верхах, щодо відміни обов’язкової квоти на український продукт в ефірі телебачення та радіомовлення, сучасна українська музика житиме і розвиватиметься!
Акція «Співочий марш» розпочалась в понеділок близько 17.30. Вона об’єднала студентів педуніверситету, студентів училищ, коледжів, старшокласників дрогобицьких шкіл, а також усіх тих кому небайдужа ситуація із мовою в державі (близько 80 учасників). Розпочалось все біля церкви св. Трійці із виконання державного гімну. Місце було вибране невипадково, адже саме в корпусі біля церкви колись була Василіанська нормальна школа, у якій у 1864-1867 рр. навчався Іван Франко.
  Далі під звуки «Ой у лузі червона калина»,  «Лента за лентою», «Ой на горі та женці жнуть»  та інших народних пісень колона рухалась в напрямку до філологічного факультету Дрогобицького педуніверситету. Тут відбулась коротенька зупинка, під час якої виступив представник «Молодіжного прориву» Олег Дукас, розповівши про класиків нашої літератури, які навчались у теперішньому корпусі університету, а колись  гімназії – І. Франка, Л. Мартовича, В. Стефаника. Після чого усі присутні заспівали «Не пора», - пісню, яка є актуальною тепер, як і сто років тому.



     Наступною зупинкою колони був пам’ятник нашому Каменяреві. Біля нього виступив представник від МГО «Україна жива» Богдан Кучер. Він розповів про засудження І. Франком багатомовності; наш великий земляк писав, що багатомовність несе загрозу не лише існуванню нашій рідній мові, а й національній духовності.
Завершенням акції стало віче біля пам’ятника Т. Шевченку. Під час віча студентки Дрогобицького педуніверситету Юлія Климів та Оксана Кобрин зачитали вірші присвячені нашій рідній мові, а також виступили представники того покоління, яке на початку дев’яностих виборювало нашу незалежність: Олександра Лисак та Ірина  Куспісь. Запам’яталися слова п. Ірини про те, що сьогодні ситуація із мовою важча ніж тоді, адже тоді у нас був лише один ворог - зовнішній, а тепер у нас з’явився і внутрішній ворог - набагато більш небезпечний, в особі наших олігархів. Ведуча віча, Ольга Козар, студентка педуніверситету, звернула увагу учасників на ті загрози, які постають перед нашою мовою тепер: прийняття Закону про мови, який фактично зробить вживання української необов’язковим у найважливіших сферах життя країни; недолугу відміну 50-відсоткової квоти на український продукт у теле- та радіоефірі, що загрожує витісненню української музики та передач із ефіру, українофобські ініціативи міністра Табачника в освіті із об’єднання курсу рідної та світової літератури. В кінці ведуча підвела підсумки та сказала, що молодь продовжуватиме свою діяльність, спрямовану на пробудження рідного міста та країни.









Автори : Богдан Кучер, Олег Дукас

Немає коментарів:

Дописати коментар