суботу, 26 лютого 2011 р.

27 ЛЮТОГО ПОШАНУЙМО УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇНЬ!

Олена Теліга
         Свято Українських Героїнь  зродилось в п’ятдесятих роках ХХ ст. у діаспорі, коли ввесь світ сколихнула звістка про повстання українських політв’язнів у таборах Норильська, Воркути, Кінгіру. Найбільш вражаючою у цих подіях була участь у повстанні українських жінок, які, одягнувши вишиванки, беззбройні, з високо піднятими головами і палаючими серцями, щільними рядами виступили перед радянські танки, котрі були направлені на придушення повстання в’язнів. Жінки виступили, намагаючись захистити повсталих від розправи. Думалося: на беззбройних жінок танки не підуть… Проте танки, послані нелюдами, не зупинилися, сунули вперед, і під їхніми гусеницями змовкала українська пісня, обривалися життя сотень кращих дочок України…
Отоді й виникла думка започаткувати свято для вшанування українських героїнь, якими споконвіків така багата українська земля. Від 1950 року це свято відзначалося в діаспорі, адже в Україні тоді годі було думати про відзначення таких подій. 
        З 1993 року Свято Героїнь утверджується в Україні. Проте вельми повільно воно приймається. Можливо, бракує реклами? Звичайно, грошові мішки для цього не розв’язуються, бо таке свято не служить комерції. Чи ми вже такі мізерні й байдужі до цінностей високих? Чи прагнемо святкувати, лише отримуючи якийсь матеріальний дарунок, і не здатні прагнути дарунків духовних, що сповнюють серця гордістю за своїх попередниць, що надихають рівнятися на них у своєму розвитку. Чи, може, страшно усвідомити, що ми вже не здатні на високий патріотизм і геройські вчинки? Не хочеться вірити в це…
     Свято Українських Героїнь відзначається наприкінці лютого, в останню неділю місяця. Та все ж ще виникає запитання, чому Свято Героїнь і чому в лютому? 
     Насамперед тому, що жіночий героїзм – це найвищий ступінь героїзму. Адже жінка з природи – сотворіння делікатне, ніжне, фізично слабке. Кожен геройський вчинок коштує їй багато більше, як чоловікові. І все ж упродовж усієї нашої історії ми маємо подиву гідні приклади жіночого героїзму. У всі важкі для нашої землі часи жінки мужньо вставали поруч із чоловіками, твердо протистояли ударам ворогів чи стихій, своїм незбагненним героїзмом надихали на високі подвиги і чоловіків, оберігали їх від зневіри та занепаду духу через послані долею поразки. 
     Чому ж саме лютий вибрано для цього свята? Кілька об’єктивних факторів підказали такий вибір. Адже у цьому місяці народилася одна із найталановитіших і наймужніших дочок України – Леся Українка – жінка, яка продемонструвала надлюдську силу в протистоянні немилосердній недузі, усвідомлюючи свою приреченість, вона не лише не впадала у відчай сама, а палким словом кликала до мужності і подвигів здорових та сильних. 
     І саме у цьому місяці завершили своє земне життя славні українські патріотки Ольга Басараб, Олена Теліга, Наталка Винників, Дарія Гнатківська, Олена Антонів, Марія Лаврів, Наталія Шухевич та ін. А ще 9 лютого 1893 року народилася легендарна героїня визвольних змагань 1914-1920 рр. – Гандзя Дмитерко.
     З другого боку, є певна символічність у тому, щоб напередодні весни, коли вся природа жде пробудження і відродження, звернутися до образів жінок, котрі здатні надихнути, принести віру і надію. 
Отож у ці лютневі дні звертаємо свої погляди до світлих образів українських героїнь, яких було немало в усі часи і на всіх теренах України. Згадуючи їх, вивчаючи та вшановуючи їхні приклади служіння Україні, ми сіятимемо в душі молодого покоління зерна справжнього патріотизму, здатні прорости бажанням такого ж гідного служіння своєму народові. Відзначаючи це свято, ми маємо побожно згадати і вшанувати пам’ять кращих дочок України, глибше осмислити зразки героїзму, якими така багата українська історія, та вибрати для себе благодатні орієнтири на своєму шляху. 
     Тож закликаємо всіх спільно шанувати й відзначати Свято Українських Героїнь!



     Лідія Купчик
     Джерело: http://www.slovo-unp.com/index.php?subaction=showfull&id=1265894032&archive=1266443549&start_from=&ucat=5&i=archive

Немає коментарів:

Дописати коментар