четвер, 13 жовтня 2011 р.

УПА. Руйнування «червоних» міфів


   Нещодавно у головному корпусі ЛНУ ім. І. Франка відбулась лекція старшого наукового співробітника національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Ігора Деревʼяного, яка була організована ГР «Відсіч». Тема лекції була "Міфи про український визвольний рух".
   
   Кожному небайдужому українцеві варто ознайомитись із спростуванням цих міфів, щоб бути озброєним у дискусіях із українофобами та вміти переконувати людей, які все ще перебувають під впливом радянської пропаганди.
  1. УПА створена Німцями
У 1941 – 1942 рр. на Волині склалася така ситуація, що з однієї сторони німецькі окупанти вивозили місцеве населення на примусові роботи у Німеччину, з іншої сторони в краї почали активно діяти радянські партизани, які, здійснюючи диверсії проти нацистів, тим самим спричиняли жорстокі репресії щодо місцевих жителів. Також, враховуючи ще польсько-українське протистояння, можна зробити висновок, що українці опинились у ситуації, коли зусібіч їх оточували вороги. Тому на Волині склалась така ситуація, коли населення почало самоорганізовуватись. Але ця самоорганізація була приречена на поразку без політичного проводу. ОУН спочатку не мала одностайного плану дій щодо цих загонів, тому що перебувала в очікуванні, коли Німеччина та СРСР виснажать себе. Але згодом постало перед ними питання: або очолити цей повстанський рух, або опинитись на маргінесі. В 1942 р. були створені перші загони – сотні, до яких було приєднано частину загонів Бульби-Боровця, які почали діяти раніше. Таким чином УПА була створена для протистояння німецьким репресіям, а не створена німцями.
  1. УПА воювала із Червоною армією
В 1944 р. при проходженні фронтів УПА уникала боїв із Червоною армією, намагаючись зберегти свої сили, натомість в середовищі Червоної армії вони використовували пропагандивні методи, агітуючи проти радянської влади. Вся боротьба УПА була направлена в першу чергу проти загонів НКВД – карально-репресивних органів, які безпосередньо здійснювали терор проти цивільного населення. Навіть у найбільшому в історії УПА бою під Гурбами повстанці воювали із НКВД,
  1. УПА була засуджена на Нюрнберзькому трибуналі.
В жодному із 42 томів Нюрнберзького процесу імʼя УПА не згадувалось поряд із військовими злочинами нацистів. Для СРСР було принциповим завданням засудити ОУН-УПА на Нюрнберзькому трибуналі, але були залучені такі документи, які змусили суддів відкинути це питання, зокрема нацистські накази до поліції про знищення оунівців після допиту, так як вони планували підняти повстання, щоб створити незалежну державу.
  1. Роман Шухевич був нагородженим німецьким хрестом із рук Адольфа Гітлера
У німецьких архівах є списки усіх людей, нагороджених залізним хрестом і серед них Романа Шухевича немає.
  1. Ототожнення УПА із дивізією «Галичина»
УПА та дивізія «Галичина» є різними поняттями. Більш того із самого початку створення дивізії оунівці виступали проти її створення. Але, зрозумівши, що цей процес незворотній, вирішили зосередитись на агітаційній роботі серед бійців дивізії, усвідомлюючи, що дивізійники можуть стати потенційними вояками УПА.
  1. Геноцид поляків на Волині зі сторони УПА
Це міф включає у себе одностороннє обвинувачення української сторони та перебільшення кількості загиблих. В сучасній українській історичній науці події на Волині розглядають в контексті україно-польської війни, тому що, як мали місце жорстокості українців щодо поляків, так само і мали місце жорстокості поляків щодо українців. Крім того польська сторона, говорячи про події на Волині, не згадує про причини протистояння, що появились ще у 30-ті внаслідок асиміляційної політики поляків.
  1. Участь УПА у голокості євреїв
Цей міф почав творитися СРСР на поч. 60-тих рр. ХХ ст. Тоді при владі у Німеччині був Конрад Аденауер, його міністром мав стати Теодор Оберлендер, що був одним із офіцерів «Нахтігалю». Тому перед спецслужбою Східної Німеччини постало завдання очорнити нову владу, таким чином від них іде запит у Москву до КДБ, що робити із владою Західної Німеччини. КДБ ж дає з Москви запит до Києва провести розслідування щодо злочинів батальйону «Нахтігаль» проти євреїв. Згодом з Києва надходить відповідь, що проведене розслідування, але жодних доказів причетності батальйону «Нахтігаль» до вбивств євреїв не знайдено. Після чого з Москви надійшло розпорядження провести розʼяснювальну роботу із населенням і здобути потрібні свідчення. Очевидно, що ці свідчення здобувались шляхом залякування або надання «свідкам» певних вигод.
Крім того є відоме розпорядження І. Климіва, керівника Крайової Екзекутиви ОУН у Львові до оунівців, не брати участь у влаштованих німецькою владою єврейських погромах у Львові.
  1. УПА не була армією, а бандою
УПА мала усі ознаки армії, а саме: форму та відзнаки, систему нагород, внутрішню чітку структуру та ієрархію.
  1. Боротьба УПА не мала ніякого значення для України
Існує міф, що боротьба УПА не мала впливу на здобуття незалежності Україною. Але це неправда, тому що упівці перехопили естафету боротьби у своїх батьків – вояків армій УНР та ЗУНР та передали її своїм дітям, які у формі дисидентства продовжували боротись та були причетними до здобуття Україною незалежності у 1991 р.

Відео з лекції: http://www.ustream.tv/recorded/17712495
                                                                                         Олег Дукас



2 коментарі:

  1. УПА не була створена німцями, але "Нахтігаль" та "Роланд" були підпорядковані саме фашистами.
    УПА воювала проти Червоної армії. І на початку війни УПА була саме за Німеччину. Потім вже, і проти окупантів, і проти ЧА.
    Мабуть, ви кажете про УПА(М), чи УПА(Б). Але, здається усі вони були за німців на початку.

    ВідповістиВидалити
  2. Говорите правду "Нахтігаль" та "Роланд" були підпорядковані німцям (зауважте, вони не давали присяги Гітлеру), тому що ОУН (М) та ОУН (Б) на початку розраховувала на підтримку Німеччини, але ця надія не виправдалась, адже після проголошення у Львові незалежності України почались масові репресії нацистів проти українських націоналістів і ці загони були розформовані німцями. Після цього ОУН (Б) займає очікувальну позицію допоки дві тоталітарні системи виснажать себе у війні аж поки процес створення армії не пришвидчила самоорганізація селян на Волині не почалось формування УПА.

    ВідповістиВидалити