суботу, 15 жовтня 2011 р.

Повстанська пісня залунала на вулицях Дрогобича

   14 жовтня усі свідомі українці відзначаюсь свято Покрови, яка є заступницею українського козацтва також в цей день є річниця створення Української повстанської армії. Цьогоріч минуло уже 69 років із дня заснування армії. 
     До цієї нагоди у багатьох українських містах пройшли різноманітні заходи вшанування українських героїв від показів кінострічок на повстанську тематику до маршів вшанування УПА. Найбільш велелюдний марш, звичайно, відбувся в Києві, який зібрав близько десяти тисяч учасників. Схожі марші, але не такі масштабні, проходили також у інших українських містах. Вперше цього року мав відбутись "Марш УПА" й у Донецьку, але ввечері 13 жовтня Донецький суд за позовом міської ради, без присутності організаторів заходу заборонив проведення маршу. 
    У Дрогобичі захід розпочався із молитви та напутнього слова панотця. Після чого учасники, вишикувавшись у колону по троє, вирушили вулицями міста Дрогобича. Шлях маршу пролягав вулицями Самбірською, П. Сагайдачного, В. Чорновола, М.Лисенка до пам. С. Бандери. Попереду колони активісти громадських об'єднань - організаторів маршу несли великі прапори: національний - жовто-блакитний та повстанський - червоно-чорний. Позаду прапорів колона розпочиналась із великого банера із написом "Наша земля, наші герої!". У марші взяло участь близько 60 людей. Проведенням цього заходу організатори поставили перед собою мету подати людям інформацію, яка б розвінчувала радянські міфи щодо ОУН-УПА, розповісти про проблеми у нашій країні, з якими вояки УПА постійно стикаються та про перекручування та замовчування фактів з історії українських повстанців. 
    Біля пам. С. Бандери було проведене учасниками невелике віче, на якому виступив історик з Дрогобицької гімназії п. Р. Кабацький, лунали пісні під гітару у виконанні студентки Дрогобицького музучилища М. Пак та було підведено підсумки заходу. По завершенні віча усі охочі мали можливість у парку ім. С. Бандери переглянути фільм "Бій під Гурбами", у якому змальовувалась битва між п'ятитисячним повстанським загоном та тридцятьма тисячами бійців НКВС та Червонох армії. 
     Крім самого заходу, організатори акції розповсюдили по місту листівки із спростуванням "червоних" міфів щодо УПА та клеїли по маршрутках наліпки, червоно-чорні кольори яких одразу здалека впадали у вічі. 
     За словами ініціаторів заходу, марш та віче пройшли вдало, незважаючи на меншу кількість, ніж очікувалось людей, оскільки вдалось донести присутнім усю заплановану інформацію щодо діяльності УПА і пролити світло на багато суперечливих моментів з історії повстанців. Сподівається, що інформація, подана на акції організаторами, буде служити зброєю у боротьбі із обманом, що поширює "п'ята колона" та українофоби в нашій державі щодо нашого минулого. 

                                                                                                 Олег Дукас

Немає коментарів:

Дописати коментар