четвер, 27 січня 2011 р.

Акція "Разом ми - сила" на День Соборності 2011 у м. Дрогобич

22 січня уся Україна відзначала День Соборності України – день злуки УНР та ЗУНР.  Напевно, давно уже не було в українців такого спільного бажання святкувати цю дату. І це в першу чергу пов’язано із усвідомленням  того, що потрібно гуртуватися, щоб могти протистояти наступу на українську мову, історію, права та свободи громадян України.  Тому по всій Україні в цей день відбулись численні заходи, приурочені цьому дню.
Спільною для усієї України в цей день стала акція «Разом ми – сила!», яка пройшла у понад 30 українських містах. Суть цієї акції полягала у створенні одночасно об 11.00 у цих містах ланцюга єдності, а принципом – відсутність партійної символіки. Що цікаво, до цієї акції долучались активно не тільки міста Західної та Центральної України, ай Східної та Південної. Зокрема ця акція активно пройшла у Луганську, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Северодонецьку, Ялті, Каховці, Сімферополі, Севастополі та ін. Звичайно не все гладко відбувалось при організації акції. Були перешкоди з боку чиновників у Білій Церкві у проведенні акції, у Каховці заборонили хлопцю проводити акцію, мотивувавши тим, що він не має 18 років, але тим не менше акції відбулися.  І майже уся Україна об 11.00 була поєднана ланцюгами та усвідомленням того, що коли ми будемо разом – ми станемо силою.
У Дрогобичі акція розпочалась із формуванням людьми ланцюга біля пам’ятників Шевченка та Франка, які рухались назустріч один одному, тримаючи руками синьо-жовту стрічку. Кожна стрічка була завдовжки 500 м. Поєднались стрічки недалеко від пам’ятника С. Бандері. Так, символічно поєднався Схід та Захід, уособленнями яких були Т. Шевченко та І. Франко.  Далі тримаючись за руки колона вирушила по вул. І. Франка повз пам’ятника борцям за волю України, по вул. Т. Шевченка повз пам’ятник В, Чорноволу. До усіх цих пам’ятників  представники дрогобицьких політичних сил покладали квіти та вінки. Далі колона людей вийшла повз костел на пл. Ринок, вона просто вражала. Потрібно, мабуть, було чекати понад 10 хв., щоб вона повністю вийшла на площу та охопила ратушу кільцем. За моїми підрахунками у ланцюгу взяло участь 350-400 людей. Об 11.00 був утворений спільний для усієї України ланцюг єдності. Після того усі присутні заспівали гімн України і розпочалось віче.


На початку віча відбувся молебень, далі коротко ведучі розповіли про історію цього свята, виступив дитячий вертеп. Потім слово мав один із координаторів акції Андрій Кушнір, який розповів присутнім про хід заходу в інших містах та зачитав привітання для Дрогобича із Харкова та Северодонецька. Виступили також учасники ланцюга, який поєднав Київ та Львів у 1990 р.: п. Олександра Лисак, п. Мирон Бучацький та п. Ірина Куспісь, яка емоційно та гостро висловилась щодо ситуації в державі.   В кінці слово мав інший співкоординатор акції Олег Дукас, який зачитав звернення від молоді м. Дрогобич до усіх громадських та політичних організацій, в якому закликав їх об’єднатись заради української мови, правдивої історії, наших героїв, дотримання прав та свобод громадян України. Під зверненням підписались: МО «Україна жива», МО «Інше місто», ВО «Свобода», Народний Рух України, ГП «Пора», ВО «Батьківщина», Українська народна партія, «Зарваницька ініціатива», Фронт змін, ГО «Юрій Дрогобич», Конгрес Українських Націоналістів, ГО «Єдність», ГО «Небайдужі дрогобичани», Координаційна рада громадських організацій підприємців Дрогобиччини, Українська Національна Асамблея, ГО «Віра та справедливість», ГО «Союз українок», Спілка Української Молоді. Також пролунав заклик до інших організації долучатись.

По завершенні мітингу планувалась хода на міст по вул. Стрийській, але, зважаючи на погодні умови та те, що віче затягнулось, ходу організатори відмінили.

P.S.  Дуже порадувало те, що представники усіх політсил забули про особисті амбіції та вирішили провести віче в одному місці, на відміну від того ж Києва та деяких інших міст, не взяли із собою партійної символіки та не намагались взяти слово та виступити.  Тому можна розцінювати цей захід, як перший крок до усвідомлення про необхідність єднання.

Немає коментарів:

Дописати коментар