понеділок, 31 січня 2011 р.

У Дрогобичі вшанували героїв Крут

28 січня 2011 р. минуло 93 роки  відтоді, як 300 відважних юнаків, київських студентів та учнів, вирушили на зустріч більшовицької армії Муравйова, що наступала на Київ. Хлопці йшли в бій не маючи жодної військової підготовки та достатньої кількості  боєприпасів, проте з неймовірною відвагою і бажанням захистити свою Батьківщину від червоних окупантів. На жаль, хлопці не змогли стримати більшовицької навали (за кілька днів Червона армія зайняла Київ), але показали усім тодішнім керівникам УНР, як потрібно боротись за свою державу та надихнули усі майбутні покоління до продовження боротьби із окупантами.

В цей день дрогобицька молодь зініціювала проведення акції «БІЙ ПІД КРУТАМИ. ПРИЙДИ І ВШАНУЙ ІХНЮ ВІДВАГУ».  У багатьох людей виникало запитання, чому молодь вирішила вшановувати героїв Крут не 29 січня, коли відбувався бій і хлопці погинули, а 28 січня. На це була відповідь, що суть цієї акції полягала в першу чергу у вшануванні тієї відваги та жертовності хлопців, із якою вони, саме 28 січня, вирушили у бій, а не тільки у поминанні загиблих.

Акція розпочалася біля церкви св. Трійці, тут ,на 18.00, відбувся збір учасників.  Спочатку молодь зайшла до церкви, щоб помолитись за душі героїв Крут. Після цього відбулось запалення лампадок та шикування учасників у колону., яка неквапливо рушила через пл. Ринок, по вул. Т. Шевченка до пам’ятника борцям за волю України.  Споглядаючи колону, мимоволі уявлялось, як схожою колоною тоді у темряві юнаки ішли займати позиції біля залізничної станції, щоб спинити ворога, тільки в руках у них була зброя. У ході взяли участь близько 100 молодих людей, хоча також долучались до колони люди середнього та старшого віку.  Біля пам’ятника борцям за волю віче розпочалось із молитви за душі загиблих, проведеної отцем Дмитром, парохом церкви Воскресіння, та короткого виступу одного із співорганізаторів акції О. Походжая. Після цього відбулось викладення із 300 лампадок (в честь 300 юнаків, що брали участь в бою) тризуба. Викладений тризуб, яскраво засіяв у вечірньому Дрогобичі, символізуючи ту ідею, яка освічувала душі хлопців, коли вони ішли у бій. А завершив віче кобзар В. Кирилич, виконанням стрілецьких та повстанських пісень.










Немає коментарів:

Дописати коментар